Ziua Europeană de Luptă împotriva Traficului de Persoane

Începând cu anul 2007, data de 18 Octombrie a fost desemnată de către Comisia Europeană Ziua Europeană de Luptă împotriva Traficului de Persoane.


Cu toate că s-au depus eforturi considerabile pentru prevenirea şi combaterea traficului de persoane, România continuă să fie ţară sursă, de tranzit şi de destinaţie pentru reţelele de crimă organizată, precum reiese din rapoartele de ţară.

Traficul de persoane este o problemă socială globală de încălcare a drepturilor fundamentale ale omului şi de încălcare a demnităţii victimelor, concretizându-se în exploatare sexuală, exploatare prin muncă, cerşetorie, exploatare pentru comiterea de infracţiuni şi pentru prelevarea de organe.


Pentru a creşte nivelul de conştientizare asupra gravităţii si efectelor traficului de fiinţe umane la nivelul judeţului Cluj, cu ocazia marcării Zilei Europene de Luptă împotriva Traficului de Persoane în anul 2010, au fost planificate următoarele activităţi:


Activităţi dedicate creşterii nivelului de conştientizare în cadrul liceelor clujene


Una dintre cele mai vulnerabile categorii de persoane în ceea ce priveşte victimizarea prin traficul de persoane este reprezentată de tineri cu vârste cuprinse între 15 şi 25 de ani, conform rapoartelor de ţară. Pentru a acoperi nevoia de informare a tinerilor au fost implementate acţiuni de prevenire în toate unităţile şcolare, în special în cele menţionate mai jos:

13 octombrie 2010:
Grupul Şcolar de Protecţia Mediului


14 octombrie 2010:
Colegiul Tehnic "Ana Aslan"


18 octombrie 2010:
Colegiul Tehnic Transporturi; Liceul de Nevăzători Cluj-Napoca; Colegiul Naţional "Mihai Viteazu", Turda;
Colegiul Naţional Pedagogic "Gheorghe Lazăr"



Proiecţia filmului “Human Trafficking”


Cu sprijinul cinematografului Victoria a fost proiectat filmul de lung metraj “Human Trafficking”, cu Mira Sorvino şi Donald Sutherland în rolurile principale.
Proiecţia filmului a început la ora 14:00, intrarea fiind gratuită.


Distribuirea materialelor informative in localurile şi campusurile clujene


Tinerii din municipiul Cluj Napoca au fost abordaţi în cadrul localurilor şi campusurilor studenţeşti, distribuindu-li-se fluturaşi, broşuri, stickere cu mesaje de conştientizare din partea partenerilor.Tinerii din municipiul Cluj Napoca au fost abordaţi în cadrul localurilor şi campusurilor studenţeşti, distribuindu-li-se fluturaşi, broşuri, stickere cu mesaje de conştientizare din partea partenerilor.



Parteneri:



• Fundaţia Raţiu pentru Democraţie Turda


• ANITP - Ministerul Administraţiei şi Internelor, Inspectoratul General al Poliţiei Române, Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane, Centrul Regional Cluj Napoca


• Ministerul Administraţiei şi Internelor, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Cluj, Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii

• Centrul de Dezvoltare al Carierei Cluj


• World Vision, Biroul Zonal Cluj


• Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj


• Consiliul Local Cluj Napoca, Direcţia de Asistenţă Socială şi Medicală, Serviciul Protecţia Copilului, Familiei şi Dezvoltare Comunitară


• Uniunea Soroptimist Internaţional România, Clubul Soroptimist Internaţional Cluj-Napoca


• Consiliul Judeţean Cluj, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

0 Response to "Ziua Europeană de Luptă împotriva Traficului de Persoane"

Trimiteți un comentariu

Powered by Blogger